Friday, 1 July 2011

Hati.

Kenapa ttbe rse geram??
Hati ni xbaik btl la..knape awk rse cmtu ah..awk kne ingt kte ni geram-geram kt org..org lain xgeram kt kite ke..
Ce cari ape msalah and puncanye dlu sblm nk geram-geram kt org..awk ni hati..leh wat mood sy kurang baik je..
Ok mule ngan langkah pertama..kite knal pasti masalah dlu ye..ape msalahnye..hurmm,rsenye start dari pagi td kot..ngah drive pastu jmpe org yg manners nye rendah sgt-sgt..suke-suke hati je redah cmtu je..rse cm nk langgar je bontot kete dia..ingat dia sorang je ke yg lalu atas jln tu..penunggang motor pun sme..mntang-mntang la dia ada byar roadtax suke hati la nk tunggang cmne pun..kjap-kjap duk tepi,pastu duk tengah plak pastu ketepi..tpi bkn btl2 tepi..ni klu duk cmtu mmg cnfirm kne follow ikut blakang smpai la ke tempat yang dia nk p..nk lintas kang ade plak yang tersadai kt tepi jln tu haa..geram-geram.. ok dah tau dah ape masalahnyekan..skang cube cari puncanye plak..punca,punca api ek?hehe..bkn-bkn tapi punca dtgnye masalah tu..ok,puncanye senang je..xde sikap berdisiplin ats jln,xde sikap tolak ansur,penting diri sendiri..come on bro n sis..xbest la cmtu..sbb klu kte wat cmtu mood baik org lain ttbe je hilang..masuk perasaan geram,marah..muke pun berkerut,mulut plak pungpang2x nk marah punye psal..hehe..No-no itu sume blh menyebabkan muka kite cpt berkedut ye..huhu..sapu krim putar byk-byk pun xjadi tegang jgk..sbb salah gune krim la..hehehe..org gne la krim utk menegangkan kulit..ni yg  gne krim putar watpe..hehe..so pnyelesaiannye ialah..jln kaki je la nk p keje...xpun suh org lain hntor..hehe,bior dia plak rse cmne yg kite rse..hehe..aci ketidok..?


Sooo..soley2x..hehe..hati,awk dh perpuas jntung lum..xmo la geram-geram..xbaik utk kesihatan la..sy xnk sakit hati..ble sy sakit hati,ttbe sy rse sebak n susah nk bernafas..ble rse susah nk bernafas..sy xtau nk wat cmne..sapu minyak angin ok ckit kot..tarik nafas pjg-pjg..lepas..pastu fkir yg positif sume..mybe ade sbb knape jdi cmtukan..sbb kite manusia ni akn mlakukan ssuatu sumenye bersebab..klu yg xde sbb tu mybe pmikiran org tu krg okey kot..opss,sorry..hehe.


hati ni organ yg paling istimewa diberikan oleh Allah kpd hmbaNya..drp hati la sesuatu yg baik atau buruk akn dizahirkan..dan drp hati jgk la kita dpt menilai keikhlasan seseorang..jaga lah hati kita supaya tidak ada unsur-unsur negative didlmnye..if jadi apa-apa perlu berfikiran positif..masukkan yg baik-baik dlm hati ni..tapi jgn lupa jaga la jgk hati org lain ye..biar same-same hati kita sihat..hehe..tapikan bgi sy dlm byk-byk perkara menjaga hati n perasaan org amat la susah..hehe..org lain xkan berfikir seperti yang kite fkirkan..dan kite xkan berfikir seperti org lain fikirkan..uniknye ciptaan Allah.



p/s: sy ni pun kdg-kdg terlost control jgk sbb ikutkan hati ye la dh lama duk pendam lama-lama "lahar gunung berapi" pun menyembur la..hehe..pas terluah segalenye baru rse nyesal cmpur bersalah n cpt-cpt mntak maaf..manusia xde yang sempurna..baik cm mne skali pun ketidaksempurnaannye tu tetap ade..so sesuai ngan fitrah kejadian manusia utk saling lengkap melengkapi antre satu sama lain.

No comments:

Post a Comment