Monday, 4 July 2011

Buhsan..bosan la.

Bile bosan xde keje nk wat..xde org nk dikacau..xde org nk cari pasal n dicari pasal..hehe..maka terhasillah sebuah karya agung ini..jeng..jeng..jenggggg..






tidur..hehe.



Hahaha..tegelak sorang-sorang wei..teruk btl la..gmbar ni bos yg tangkap..ktorang xsedar mse tu..pastu bgun-bgun tgk ade email msuk..title email tu “memang member ketat,sehati sejiwa” klik kt email tu bos ade taip..


“Tak percaya?

Tengoklah gambar……….

gaya tidur pun sama!!

Juga terdapat di Facebook   ka!ka!ka! ”


Dlm hati ni rse malu pun ade..kiki..tpi ngantok punye pasal hentam je la..sebenarnye gmbar ni bos yang tngkap tahun lepas..dan jadi kenangan manis jgk la kt ktorang sbb bkn senang tau nk hasilkn karya cmtu tau..hahaha..klu mk ayh ktorang tgk ni msti gelak guling-guling smpai ke kndang kambing kt lakang umah..hahaha..xsenonoh btl la..dh lame simpan gmbor ni..xpenah pun sy publish kt sape-sape n kt wall mne-mne tetapi hari ini dlm sejarah gmbar ni dah terpublish kt blog nie..wakaka..xterfikir plak bos pun sporting cmtu skali..haha..yang xtahannye tu pakai baju same kaler.tdung je beza..tapi dah seakan-akan dah..hehe..teruk2x..tau x..sy tido aritu mmg lena gilas..siap mimpi lagi tu,bergaduh ngan driver sbb driver beli biskut xkongsi ngan sy..hahaha..memang dahsyat la penangan dari tido nie..dah nk wat cmne..mlm2 slalu t’jge..sbb ank kambing nangis ibu dia xlayan dia..ibu kambing tu xde wajah keibuan sbb tu wat ank dia cmtu..hehehe..gurau2 je wei,jgn pecaye plak.


Xde la,sy nie mmg dari blaja dlu cmni..tengahari je mmg akn lelap sekejap..nk refresh smule bdn nie..dah setengah hari gune kan msti nk kne charge smule..baru bertenaga nk smbung wat aktiviti lagi smpai ke ptg..dh keje skang ni masih lagi t’bawa-bawa amalan tu..kdg2 pkse jgk diri ni utk bertahan tapi kdg-kdg tu xberjaya akhirnye t’lentok jgk..hehe.dlm islam pun ade anjurkan umatnye utk berehat/lelap sekejap wktu tengahari kan so xsalah klu kite amalkan jgk tido ditengahari ni tapi jgn la t’lebih..tdo la dlm 15-30minit..tu yg dianjurkan la dan xblh melebihi daripada satu jam..klu terlebih jadi lain plak..akn jdi kurang semangat,bad mood n mcm-mcm lagi..so selamat beristirehat ditengahari.. =)


Kt sni sy ade pinjam keratan artikel dari Blog rasmi ulul albab dari MRSM gemencheh mengenai tido diwaktu tengahari..

“Islam mempunyai pandangan tertentu tentang tidur tengahari. Ia dianggap sebagai sunnah dan bukan sebagai suatu yang keji. Tidurnya hanya sekejap. Tujuannya adalah untuk kesegaran tubuh badan agar dapat dimanfaatkan untuk melaksanakan amal dan ibadah yang berkualiti. Dewasa ini, berpandukan kajian-kajian saintifik, tidur sekejap di waktu siang (day napping), terutamanya pada waktu tengahari, didapati amat berkesan untuk mempertingkatkan tenaga, tumpuan dan akhirnya produktiviti pekerja-pekerja. Baru-baru ini satu kajian 25 tahun tentang kesan tidur ke atas negara-negara industri dan pasca-industri telah mendapati bahawa “92.5% pekerja-pekerja yang berkesempatan tidur di waktu tengahari, mempunyai daya kreativiti yang lebih tinggi. Daya kemampuan mereka untuk menyelesaikan
 masalah juga meningkat. Semua ini pastinya meningkatkan produktiviti.” (Napping News: ‘Scientific Proof Confirms: Napping Enhances Worker Productivity,’ from eFuse)”

No comments:

Post a Comment